Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Domi Tours

$TO

object(sfOutputEscaperArrayDecorator)#142 (3) {
 ["count":"sfOutputEscaperArrayDecorator":private]=>
 int(27)
 ["value":protected]=>
 array(27) {
  ["id"]=>
  string(3) "355"
  ["name"]=>
  string(41) "NYÍRSÉG UTAZÁSI IRODA-Utazászervezés"
  ["company_name"]=>
  string(28) "NYÍRSÉG UTAZÁSI IRODA Kft"
  ["company_city"]=>
  string(13) "Nyíregyháza"
  ["company_zip"]=>
  string(4) "4400"
  ["company_address"]=>
  string(17) "Kossuth tér 10. "
  ["vat_number"]=>
  string(13) "11494069-2-15"
  ["company_registration_number"]=>
  string(12) "15-09-064094"
  ["licence_number"]=>
  string(8) "U-000404"
  ["email_reservation"]=>
  string(21) "info@nyirsegutazas.hu"
  ["email_reservation2"]=>
  string(0) ""
  ["email_reservation3"]=>
  string(0) ""
  ["websites"]=>
  string(20) "www.nyirsegutazas.hu"
  ["email_footer_info"]=>
  string(0) ""
  ["order_footer_info"]=>
  string(0) ""
  ["is_travel_agency"]=>
  bool(true)
  ["is_tour_operator"]=>
  bool(true)
  ["is_public"]=>
  bool(true)
  ["is_active"]=>
  bool(true)
  ["insurance_bank"]=>
  string(0) ""
  ["insurance_number"]=>
  string(0) ""
  ["reservation_email"]=>
  string(0) ""
  ["finance_email"]=>
  string(0) ""
  ["nu3_enabled"]=>
  bool(false)
  ["nu3_ta_id"]=>
  NULL
  ["created_at"]=>
  string(19) "2016-02-08 12:19:12"
  ["updated_at"]=>
  string(19) "2023-11-20 16:18:23"
 }
 ["escapingMethod":protected]=>
 string(16) "esc_specialchars"
}
NYÍRSÉG UTAZÁSI IRODA-Utazászervezés

$result


   

$program


   

$trip


   

$tags


   

$tags_full


 

Szászvilág, és hétfalusi csángó kultúra Dél-Erdélyben

Utazás alapadatai 2339

Busz
Nyíregyháza, Debrecen, Berettyóújfalu
1 felnőtt
2024-06-18, 6 nap / 5 éj
Reggeli
Egyágyas szobában
Teljes ár
217.800 HUF /1 fő
 
                                        

 

Szászvilág, és hétfalusi csángó kultúra Dél-Erdélyben

Kiskoh, Déva, Kelnek, Nagyszeben, Kerc, Felsőszombatfalva, Feketehalom, Törcsvár, Barcarozsnyó, Sepsiszentgyörgy, Prázsmár, Brassó, Brassópojána, Barcasági Csángók, Segesvár, Medgyes

2024. június 18 - 23

                      szeptember 17 - 22    
6 nap/5 éj
Csoportok részére is megszervezzük az utat a kért helyről!

 

Csatlakozási lehetőségek:
Nyíregyháza, Debrecen, Berettyóújfalu

1. nap: Nyíregyháza- Debrecen - Ártánd (határátkelés)-Kiskoh (Medvebarlang) – Déva vára 
Elutazás Nyíregyházáról és Debrecenből a kora reggeli órákban. Határátkelés Ártándnál. Nagyvárad, Belényes útvonalon rövid pihenővel érkezés a Bihar-hegység lábánál fekvő kiskohi Medve-barlanghoz, mely méltán népszerű cseppkőalakzataival, és a barlangi medve csontvázaival. Erdély legszebb és leglátványosabb cseppkőbarlangja. Barlanglátogatás után szabadidőnkben az egész évben működő kirakodóvásárban vásárlási lehetőség (helyi specialitások vására: pl: méz, lekvár, szörpök, zakuszka, stb.)  Vásárlás után a Magos Déva várához indulunk. A Dévát uraló várhegy vulkanikus oromzatára felvonóval jutunk fel. Az erődítmény falai közül káprázatos kilátás nyílik a környező falvakra és a Déli-Kárpátokra. Majd a várhegy lábánál fekvő királyi udvart, mai nevén „Magna Curia” látogatjuk meg. Bethlen Gábor reneszánsz “nagy udvarháza”, mely a XVIII.századi Erdély híres szépségének, a Murányi Vénusznak is otthona volt. Este szállás elfoglalása, vacsora Déván (1 éj)

2. nap:Déva - Kelneki vár - Nagyszeben - Kerci apátság - Felsőszombatfalva - Sepsiszentgyörgy 
Reggeli után a szászok által, a XII. században épült Kelneki várhoz kirándulunk. Az 1439-es török támadás után a lakosság kialakította a belsővár fala mentén a családi kamráikat. Így a kelneki vár is a tipikus erdélyi szász parasztvárak közé tartozik. A kettős védőfallal körülvett vár műemlék, mely az Erdély erődtemplomos falvai csoport tagjaként a UNESCO Világörökség része. Következő megállónk Nagyszeben. A város egy ékszerdoboz, a szászok egykori kereskedelmi, és kulturális központja. 2007-ben elnyerte Európa kulturális fővárosa címet. A szépen felújított egyedi hangulati főtérén kezdjük sétánkat. (Brukenthal palota, Szentháromság plébánia templom, várostorony, volt városháza, majd a Nagy piactér, Kis piactér, Hazugok hidja, Református templom, és végül a késő gótikus evangélikus püspöki székesegyház) Tovább utazunk a Kerci ciszterci apátsághoz. 1205 és 1206 között 13 szerzetes érkezett Kercre, hogy igét hirdessen és templomot építsen. Hamarosan felépült Szászföld első gótikus épülete, mely ihletforrása lett a később épített szász erőditett templomoknak. A középkori legnagyobb apátságból mára csak a romos kolostorból helyreállított szentély és kereszthajója használható. Környezete romos állapotában is figyelemre méltó. Szabadprogram után tovább utazunk, szálláshelyünkre, Sepsiszentgyörgyre, vacsora (4 éj)

3. nap: Sepsiszentgyörgy -Feketehalom – Törcsvár – Barcarozsnyó – Sepsiszentgyörgy 
Reggeli után Feketehalomra indulunk, ahol a Barcaság legnagyobb erődtemplomát látogatjuk meg. A 13. századi erődtemplomot hármas falgyűrűvel, és vizesárokkal vették körül. A templom erődfalai közé beépült az emeletes kamrasor (melyben vész esetén a lakosok meghúzódtak), beépült az emeletes tanácsháza, tanoda és lelkészi lak is. A lelkészi lakban Bem József is megszállt a feketehalmi győzelem után. Következő megállónka törcsvári vár, mely I. Lajos magyar király engedélyével épült. Később a havasalföldi vajdák hűbérbirtoka lett, ma Erdély legismertebb és legszebb várkastélya. A Drakula kultusz egyik meghatározó állomása. A már messziről festői látványt nyújtó vár tökéletes állapotú. A királyi család emléktárgyaiból otthonosan berendezett termei, tetszetős pártafalai, csipkés ormai, rejtélyes csigalépcsői, úgy néz ki, mint Mária királyné korában. A vár alatt a kirakodóvásárban szabadprogram lesz, és vásárlási lehetőség a helyi ajándéktárgyakból. Útban szálláshelyünk felé, teszünk még egy kirándulást a történelembe, Erdély egyik legnagyobb kiterjedésű erődítményéhez a Barcarozsnyói várhoz. A belső vár sziklás kilátópontjáról gyönyörű szép panoráma tárul elénk a barcasági medencére, a városra és a Déli-Kárpátok fenséges hegyvonulataira. A várat kb. 30 igazi középkori hangulatú kis házikó veszik körül. A 146 méter mélységű kút, a kápolna, fegyverek tornya, felvonható védőrács, felvonóhíddal megerősített külső védőmű, és a Báthory-torony megtekintése, igazi időutazás számunkra. Szabadprogram, majd indulunk szálláshelyünkre, vacsora.

4. nap: Sepsiszentgyörgy - Prázsmár – Brassó – Brassópojána (Kárpát kanyar - Keresztény havasok)
Reggeli után a Prázsmári erődtemplomot tekintjük meg, mely az UNESCO Világörökség része. A templom 12 méter magas hármas erődfallal van körbe véve. 275 kamra van az erődrendszeren belül kialakítva, ahova ha ellenség közeledett, a lakosság el tudott bújni. Ennek az erődtemplomnak, kb. 50 támadást sikerült kivédenie a tatár, török, kozák és moldvai seregekkel szemben. Innen Brassóba a Barcaság fővárosába érkezünk, ahol Erdély legnagyobb gótikus templomát, a szász evangélikus fekete templomot látogatjuk meg. A templomban kb. 500 török szőnyegből álló gyűjtemény is van. Belvárosi séta során gyönyörködünk a főtér gyönyörű épületeiben. Szabadprogram keretein belül megkóstolhatjuk a helyi gasztronómiai finomságokat. Délután Erdély kiemelt üdülőövezetébe indulunk Brassópojánára. Lanovkával (felvonóval) felmehetünk a Keresztény havasok gerincére (1799m) ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Kárpát-kanyarulat vonulataira és a Barcasági négyfalusi csángó falvakra. Visszaérkezés szálláshelyünkre, vacsora. Estére séta Sepsiszentgyörgy kivilágított belvárosában.

5. nap: Sepsiszentgyörgy - Barcasági csángók falvai.
Reggeli után a XXII. alkalommal megrendezendő Szent Mihály napokra invitáljuk vendégeinket a négyfalusi csángókhoz. A négyfalusi csángók vidéke négy falu összevonásával jött létre: Bácsfalu, Tűrkös, Csernátfalu, Hosszufalu. A Barcasági csángók, a Brassótól keletre fekvő területeken élnek. A négyfalusi csángókon kívül még 3 faluban, Tatrang, Zajzon, és Pürkerecen is jelentős létszámú csángó közösség él.  Valójában Ők székelyek. Már a XI. századtól itt élnek, és határvédő szerepet töltöttek be (ők nem csángáltak el, csak a székelyek nevezték el őket csángóknak). A falu központjában részt veszünk egy egésznapos hagyományápoló programon, melyet Szent Mihály nap alkalmából szerveznek minden évben. (A négyfalusi Szent Mihály napi faluprogram csak a szeptemberi időpontra vonatkozik. A júliusi időpontban a faluprogram helyett Sinajara utazunk, ahol a királyi kastélyt nézzük meg.) (Ökomenikus Istentisztelet, szekeres felvonulás, különböző kulturális programok, kirakodóvásár, gasztronómiai finomságok stb.) Estére visszaérkezünk szálláshelyünkre, vacsora.

6. nap: Sepsiszentgyörgy - Segesvár - Medgyes – Debrecen - Nyíregyháza 
Reggeli után a híres Bogáti-erdőn áthaladva útközben templomerődök látványában gyönyörködve érkezünk a Királyföld peremére, Segesvárra. Séta az UNESCO Világörökség részét képező középkori vár ódon hangulatú utcáin. (Óra-torony, mely Segesvár jelképe, Evangélikus templom, Katolikus templom, Diáklépcső, Drakula emlékek stb.) Szabadprogram után tovább indulunk Medgyesre, mely amellett, hogy szász város, mindig inkább magyar városnak számított. Mátyás Király idejében a városközpont két falgyűrűvel négy védő és egy kupolatoronnyal védett terület volt. A városfalon belül sétálunk, ahol visszacsöppenünk a középkor hangulatába. (régi városháza, iskola, paplak, a várudvar közepén a XV. századi templom, melynek gyönyörű szárnyasoltára van. Itt látjuk még a XV. századi Ferences rendi csarnoktemplomot, mellette a kolostorépületet. Kulturális programunk befejezése után hazaindulunk. Rövid pihenőkkel érkezünk Debrecenbe, majd Nyíregyházára a késő esti órákban. 

Részvételi díj: 162.800 Ft/fő
(az ár 35 fő fizető utasra van kalkulálva)

Részvételi díj tartalmazza:
- utazás nemzetközi engedéllyel rendelkező turista autóbusszal
- 5 éj szállás 3* szállodában, reggeli
- idegenvezetés, szervezési díj és ÁFA

Külön fizetendő:
fakultatív félpanzió ( vacsora): 40.000 Ft / fő
-  belépők és járulékos költségek ára: kb. 600 RON / fő
  (utazás előtt az utastájékoztatóban tudjuk leírni, hogy konkrétan mit tartalmaz)
- BBP biztosítás, Sztornó biztosítás (Irodánkban köthető)

Egyágyas felár: 55.000 Ft / fő
(csak az az utas fizeti, aki egyedül van egy szobában)

Érdeklődni lehet:
Nyírség Utazási Iroda; Nyíregyháza, Kossuth tér 10.
Tel: 06-42/506-947
Email: info@nyirsegutazas.hu
Honlapcím: www.nyirsegutazas.hu
Facebook:facebook.com/nyirsegutazasiiroda;  
Engedélyszám: U000404

Érintett területek

 • Románia
 • Erdély
 • Déva
 • Nagyszeben
 • Sepsiszentgyörgy

További időpontok >>

Indulási időpont

Ajánlatok szűkítése

Ajánlatok

még töltünk